Cykelresa i Loiredalen

Postat 2015-05-27 klockan 17:08 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Det kliar alltid lite i cykelnerven så det kändes bra att återigen få ge sig iväg på ett nytt cykeläventyr, den här gången till Loiredalen i den västra, centrala delen av Frankrike. Även denna gång skulle den genomföras med mina båda australiensiska vänner Christian och Martyn, båda lika förtjusta som mig i att färdas på två hjul.
Loiredalen är känd för sina många slott och vingårdar så det lät som om det kunde bli en blandning av äventyr och flärd.
Efter den förra cykelresan i norra Sverige och Norge, med allt strul att packa in cykeln i en kartong, hade vi bestämt att vi den här gången skulle hyra cyklar. Något som hade visat sig inte var några som helst problem då Loiredalen är ett välbesökt resmål för just cykelturister och att det därför finns flera olika uthyrare.

Efter en flygresa till Paris och därefter vidare transport med tåg till staden Tours kunde vi hämta ut cyklarna – som inte riktigt höll samma kvalitet som det såg ut som på företagets hemsida, men som ändå var väl fungerande – och sen förbereda oss för att påbörja resan.

Då det bara var tidig eftermiddag började vi med att göra en tur till slottet Chenonceau några mil öster om Tours. Det visade sig vara en pampig byggnad med sin mycket speciella placering ut över floden Cher.

Området kring Tours är överlag väldigt pittoreskt med tätt belägna små byar där huvuddelen av bebyggelsen utgörs av gamla stenhus. Till det kommer de många grottor som är uthuggna i branta klippor och som under lång tid tillbaka har använts som bostäder och/eller vinkällare.

Hemvägen blev smärtsam då det visade sig att sadeln allt eftersom kilometerna betades av förvandlades från lätt obekväm, till väldigt obehaglig, till ren och skär pina. När vi trampade in i Tours igen kändes det som att sitta på skarpslipade svärd och varje sekund var en ren plåga. När vi äntligen var tillbaka på hotellet och ställde ifrån oss cyklarna var det bara att konstatera att det här var ohållbart. Resan skulle aldrig kunna genomföras på en cykel med en sådan sadel.

Lyckligtvis hade cykeluthyrningsfirman sitt huvudkontor i en liten by inte alltför långt från Tours så jag kunde byta till en av deras ”premiumcyklar”. Därefter gick allt betydligt mycket lättare och cyklingen blev mycket roligare.

Även Martyn och Christian bytte till ”premiumcyklar”, men efter bara ett par kilometers cykling lossnade ena pedalarmen på Martyns cykel. Ett telefonsamtal senare och efter mindre än tio minuters väntan (inget fel på servicen där!) kom de från uthyrningsfirman farande i full fart med en skåpbuss. Trots idogt meckande gick det dock inte att fixa cykeln så Martyn tvingades byta tillbaka till den första cykeln igen. Det var uppenbarligen högre servicenivå hos personalen än kvalitet på cyklarna

Turligt nog för Martyn är cyklingen i Loiredalen väldigt lätt. Vi cyklade medströms, vilket innebär att det under i stort sett hela tiden är en mycket svag lutning nedåt. Större delen av sträckan går i floddalen och det är enbart vissa sträckor som viker av längre bort från floden, varav endast ett fåtal av dem är mer kuperade. Det är dessutom behagligt att färdas där eftersom det är en iordninggjord cykelled med cykelvägar i stort sett hela tiden. Man behöver bara cykla på vägar under kortare partier och då är det överlag på mycket små sådana, med mycket lite trafik.

Omständigheterna för att cykla var dessutom perfekta, vi hade helt enkelt inte kunnat få det bättre. Solen lyste oavbrutet från en molnfri himmel och vi hade en svag medvind hela tiden. Det var därför en ren njutning att trampa fram och överblicka vinfälten, de många slotten, de små byarna och gårdarna och de enstaka större städerna som vi passerade igenom.

Turen avslutades, efter fyra dagars och cirka 40 mils cykling, i hamnstaden St Nazaire vid Atlantkusten. I dess omgivningar finns många fina stränder och vi avrundade Frankrikevistelsen med en lugn och avkopplande dag med sol och bad.

Jag måste säga att den mest intressanta delen av färden var den från Tours och till Nantes. Den bjuder på det som dalen är mest känd för, de många slotten och vingårdarna.
Den avslutande delen, från Nantes till St Nazaire, är mer vidsträckt, landskapet är mindre lummigt och det är betydligt mycket mindre bebyggelse. Så om man ska göra en liknande resa som den vi gjorde, men kortare, är sträckan mellan Tours och Nantes den mest sevärda.

 
Taggad med: , , , , , , , , , , ,