Parisbesök

Postat 2013-05-03 klockan 18:51 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Det finns vissa städer man bara ska ha sett, speciellt om de ligger i Europa. En sådan är Paris. Så efter att tidigare bara ha spenderat en januarinatt i staden på väg ner till Brasilien för några år sen var det nu dags att upptäcka den på riktigt.

I guideboken stod det att våren i Paris kan vara kall och våt, vilket jag viftade undan som osannolikt. Med tanke på att den redan hade kommit till Stockholm borde den ju definitivt ha gjort sitt inträde i Paris med sol och värme. Men tji fick jag. Vid ankomsten var det iskallt och så fortsatte det i fyra dagar. Dessutom doldes solen bakom tunga, mörka moln.
Men jag gjorde det bästa av situationen, gav mig ut i staden, åkte massa Metro och upptäckte några av dess många höjdpunkter.

Första dagen i form av Montemarte, Paris högsta kulle, där kyrkan Sacré-Coeur finns liksom många små mysiga kaféer och restauranger och varifrån man har en lysande utsikt över en stor del av staden.

Följande dag besökte jag området La Défence, med sina futuristiska företagsbyggnader och La Grande Arche, som ofta omnämns som den moderna triumfbågen. Jag åkte också upp i skyskrapan Monteparnasse där man antagligen har stadens bästa utsikt. Till och med bättre än från Eiffeltornet eftersom man därifrån faktiskt ser Paris världsberömda signum.

Tredje dagen tog jag mig till Les Catacombes, där man kan ta sig ner in underjorden och se en liten del av Paris väldiga system av katakomber. Där nere finns skelett och dödskallar från miljontals lik som transporterades dit från kyrkogårdar mellan 1785 och 1810. Det är en ganska bisarr, men samtidigt fascinerande upplevelse att tänka att alla skelettdelar som ligger staplade där nere en gång faktiskt har varit levande människor som gått omkring på gatorna.

Dag fyra tog jag mig först till en plats jag har velat se ända sen jag för väldigt många år sen såg The Doors- filmen, Jim Morrisons grav. När den legendariska sångaren och frontfiguren i bandet dog ville hans anhöriga nämligen inte ha hem kroppen till USA utan han blev begravd på kyrkogården Cimetiere du Pere Lachaise. En kyrkogård som även huserar gravplatser från en lång rad andra kända människor, bland annat sångerska Édith Piaf, författaren Oscar Wilde, kompositören Frédéric Chopin m fl, mfl.
Senare på dagen åkte jag också upp i det som man nästan måste besöka när man är i Paris, Eiffeltornet. Just den här regniga dagen var inte den bästa för att få fin utsikt, men en fördel var att det i alla fall var hanterbart långa köer. Något som det fina dagar inte är.

Film från Eiffeltornets topp

Den sista dagen blev höjdpunkten på resan. Solen tittade fram och värmen kom och plötsligt var Paris en helt ny stad.
Då gick jag på en guidad rundtur i de centrala delarna av staden arrangerad av Sandemans New Europe, en organisation som erbjuder gratis turer i en rad europiska städer. Det enda man betalar är en sorts frivillig dricks efter att man är klar.
För några år sen var jag på en liknande guidad vandring i Berlin, vilken förmodligen var den bästa tur jag har varit på. Så förväntningarna var höga, men jag blev inte besviken. Tjejen som guidade var rolig, bjöd på sig själv och berättade mycket intressant och levande om det vi i gruppen såg. Hon var helt enkelt briljant! Så jag kan varmt rekommendera Sandemans turer om man är i en stad där de finns.
Det gjorde också att intresset väcktes för en rad andra saker i staden och Paris kommer definitivt att besökas igen, hellre förr än senare.

 
Taggad med: , , , , , , , , , , , , , , ,