Vikingaliv i Foteviken

Postat 2012-07-17 klockan 22:40 i kategorin Anders stora värld, Sverige av Anders@

Södra Sverige och i synnerhet Skåne har alldeles för länge haft på tok för många vita fläckar på min upptäckarkarta. Nu var det dags att ändra på det. Jag åkte iväg på en roadtrip via Västkusten och ner till den skånska Östkusten.
Efter besök i de vackra städerna Helsingborg och Lund gick färden vidare söderut förbi Malmö och ner mot den sydvästra spetsen där Skanör och Falsterbo ligger.

Efter tips från turistinformationen i Lund svängde bilen in på parkeringen vid Fotevikens vikingamuseum. Jag visste inte riktigt vad som väntade och var lite tveksam till ett besök. Regnet öste ner och några blöta replikor av vikinghus kändes inte så spännande.
Men asagudarna var nådiga och i samma stund som jag klev in i museientrén upphörde regnet. Dessutom berättade mannen som arbetade där att det var människor som ”bodde” i husen och som delade med sig av sin vardag.
Det var både heltidsanställda, sommarjobbare och volontärer som ville leva vikingaliv och som fick bo i husen om de klädde sig i tidsenliga kläder.
Plötsligt kändes det mycket mer spännande och givet att gå in.

Det visade sig vara ett mycket bra beslut, vikingabyn var riktigt sevärd! Framför allt för att de som arbetade där berättade så bra och inlevelsefullt om hur deras liv och vardagssysslor tedde sig under vikingatid – tidig medeltid, som är den tidsålder som avspeglas.
Allra bäst var en man, som såg ut precis som man föreställer sig en viking med grova armar och ett stort skägg. Han beskrev mycket levande om hur byn och de boende hade det medan han bjöd på bröd bakat à la vikingstil (det var ungefär som pinnbröd) och torkat, saltat vildsvinskött.
Roligast var att han hela tiden refererade till vikingalivet som om han var en del av det och bara var på besök i nutiden.
Efter att ha gått ut genom porten igen kunde jag konstatera att vikingabyn i Foteviken är väl värd att åka till.

 
Taggad med: , , , , , ,