Reportage i Rio, favelaockupation och Maracanastadion

Postat 2012-01-07 klockan 20:11 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

I samband med nedresan till Sydamerika hade jag fått i uppdrag att göra två reportage för Sveriges Radio, programmen Studio Ett och P1 Morgon.
Det ena skulle handla om hur det ser ut i favelan (”slumområdet”) Rocinha efter att polisen gått in och gjort en upprensningsauktion där och det andra om hur det går med förberedelserna inför fotbolls-VM och OS.
Jag besökte Rocinha vid mitt senaste besök i Rio för fyra år sen och då var det en märklig plats.
Det var en parallell värld där ett knarkgäng styrde hela favelan, polisen lyste med sin frånvaro och småkillar gick omkring med automatvapen.

Mer om Rocinha från mitt förra besök:
https://anderskonigsson.se/2008/04/samhallsklyftor-i-brasilien/

https://anderskonigsson.se/2008/06/skolbygge-i-brasiliansk-slum/


https://anderskonigsson.se/2008/05/skolbygge-i-brasiliansk-slum-2/

Men för att göra Rio till en säkrare stad inför de stora sportevenemangen de kommande åren har politiker och andra ansvariga beslutat att favelorna ska pacificeras och införlivas med resten staden och inte längre vara separata världar styrda av brottslingar såsom det har varit tidigare.
Så den 13 november förra året gick polis (i form av specialstyrkan BOPE, känd från bland annat filmen Tropa de Elite) och militär in i Rocinha och tog över området.
Innan övertagandet hade det fruktats att det skulle gå våldsamt till. Det fanns mängder av vapen där och risken fanns att de skulle användas mot polisen och militären. Men det hela gick mycket lugnt till och inte ett enda skott avlossades.

När jag nu kom tillbaka till Rocinha var det som att komma till en ny värld jämfört med tidigare. Då vågade jag knappt ha framme min radioutrustning, de få kort jag tog fick jag ta i smyg och under hela tiden som jag var där fanns en oro att någonting skulle hända.
Nu kunde jag knalla omkring fritt, spela in hur mycket ljud jag ville och fota utan problem. Dessutom kändes det helt tryggt.
Jag intervjuade en rad personer när jag var där, bland annat en av poliserna i BOPE som var med under övertagandet, en antropolog, boende och en advokat.
Det var mycket intressant att höra vad folk hade att berätta och förhoppningsvis går Rocinha nu en ljusare framtid till mötes.

För att göra det andra reportaget besökte jag arenan Maracana där bland annat VM-finalen ska spelas 2014 och där invignings- och avslutningsceremonin under OS ska hållas 2016.
Hela stadion håller på att byggas om och jag fick kliva in på en väldig byggarbetsplats där flera tusen byggarbetare kämpar för fullt för att hinna klart till Confederation Cup (för-VM) som ska spelas där i juni 2013.

I arbetet med de båda reportagen fick jag lära mig att det sannerligen inte är lätt att arbeta som reporter i Brasilien. Trots ett envist ringande och mejlande under lång tid var det otroligt svårt att få tag i ansvariga och när jag väl hade fått det och bokat upp möte för intervjuer gick det i alla fall i stöpet.
Att arbeta som reporter i Sverige är betydligt mycket lättare än i Brasilien och jag kan inte säga att jag avundas mina brasilianska kollegor.

Men vädret gick i alla fall över till vår sida igen. Efter flera dagars regn skiner solen igen. Så nu är Rio precis som det ska vara, varmt och fint.

 
Taggad med: , , , , , , , , , , , , ,