Nyår i Rio de Janeiro

Postat 2012-01-02 klockan 21:34 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

Utöver karnevalen är nyårshelgen den största händelsen i Rio under året.
Anledningen till det är det stora firandet på stranden Copacabana. Då vallfärdar mängder av Riobor, brasilianare från andra städer och turister från jordens alla hörn dit. Det innebär med andra ord att det är många som ska ha någonstans att bo och det kan vara ganska besvärligt att hitta boende.
Vi var dumt nog lite sent ute och märkte att vi inte var de enda som var på väg till Rio. Eftersom vi var fyra stycken som skulle vara där tänkte vi att det kunde vara en bra idé att hyra en lägenhet. Speciellt efter att vi hade sett hur priserna var på hostel och hotell. Alla priser mångdubblades och en säng i en sovsal på hostels steg till exempel från att ligga runt 100 kronor per natt till runt 600-700 kronor.
Efter att ha letat ett bra tag insåg vi att det inte skulle bli så lätt att hitta någon lägenhet heller till ett någorlunda pris.
En två-trerummare kunde ligga på mellan 40 000 – 60 000 kronor för nyårsveckan och de allra dyraste vi såg låg på 80 000 kronor!
De flesta ville dessutom bara hyra ut vad de kallade för ett nyårspaket. Det innebar tio dagar och det gick inte att tumma på, inte helt optimalt för oss som bara skulle vara där fyra dagar.
Så trots idogt letande under flera dagar innan vi anlände till Rio hade vi fortfarande inte något boende.
Men det visade sig att vi inte behövde oroa oss allt för mycket. Direkt när vi klev ut ur bussen på Copacabana klev det fram en man som hyrde ut lägenheter till oss. Läget var perfekt, bara ett halvt kvarter från stranden, mitt på Copacabana.
Efter lite förhandlande var lägenheten vår och då till ett i alla fall någorlunda mänskligt pris, 3000 Reals (strax över 11 000 kr).

Dagarna innan nyårsafton började folk strömma in till Rio och gatorna, stranden, restauranger, kaféer, ja allt var snart fullt.

Dagen innan nyårsafton åkte vi till området Lapa som ligger i närheten av Rio centrum. Det är ett ganska slitet område men med en fantastisk gatufest varje helg. Det är som en karneval där året om med spontana sambakonserter på gatan och folk som dansar. Cariocas (Rio-bor) kan verkligen maxa livet!
Tyvärr finns det också en del snabbfingrade individer där visade det sig. Mitt i all glädje, när vi stod och såg på en sambaorkester, kände jag på fickorna och då hade någon öppnat upp dem och tagit pengarna som jag hade där. Det var visserligen inga enorma summor men det förtog mycket av glädjen den kvällen.
Speciellt som det var andra gången på den här resan som jag blev bestulen

Så var det då dags för nyårsafton, eller Reveillon som det kallas.
Vi vara fyra glada svenskar som skulle uppleva det tillsammans, Anders, Christoffer, Rasmus och jag.
Vädergudarna var inte tyvärr inte med de mängder av människor som letade sig ner mot Copacabana. Sent på eftermiddagen började regnet vräka ner och så fortsatte det av och till fram mot tolvslaget.
Vi var i alla fall glada att vi bodde så nära stranden och lätt kunde slinka ner för att ta sig med någon form av lokal transport den här kvällen är en mardröm.

Trots vädret var stämningen på topp och alla vitklädda människor (det är tradition att klä sig i vitt) som hade samlats på Copacabana festade på som om deras sista stund var nära. Återigen, Cariocas kan verkligen maxa livet!
Det var oerhört mycket folk och det gick knappt att röra sig, men vi lyckades ta oss så att vi stod precis framför det anrika hotellet Copacabana Palace. Där hade vi perfekta platser för att både se fyrverkeriet och scenen nere på själva stranden.
Nästan på sekunden när klockan hade slagit tolv drog fyrverkeriet igång och vilket fyrverkeri sen, helt fantastiskt! Det höll på länge, länge och var enormt storslaget. Varje gång det var extra stora explosioner jublade dessutom folkmassorna vilket förbättrade upplevelsen ytterligare.
En stund senare drog det stora dragplåstret, dj:en David Guetta, igång på scenen och han fick verkligen igång folkmassorna, det var riktigt bra ös!

Nyårsfirande i Rio är någonting jag kan rekommendera alla att uppleva.
Visserligen finns det negativa sidor. Det är som sagt enormt, enormt mycket folk och flera vi såg fick faktiskt panik och svimmade. Det är en hel biffiga snubbar som antagligen kommer från de olika favelorna i Rio för att visa upp sig och sina stora muskler och stämningen var tidvis ganska hotfull. Dessutom var det återigen några snabbfingrade individer som var nere i fickorna på oss.
Anders blev av med pengar han hade i fickorna och Christoffer blev av med sin Iphone.
Verkligen tråkigt, men nog tyvärr oundvikligt i en stad där det finns så många fattiga. De ser sin chans att tjäna sig en hacka och påbörja det nya året med nya pengar och prylar.
Men undviker man att med sig några värdesaker, har en ficka som man kan stoppa innanför kläderna och ha pengar i och är lite försiktig är det absolut värt att uppleva en Revellion någon gång i livet.

 
Taggad med: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,