Julfirande i Florianópolis

Postat 2011-12-28 klockan 19:30 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

Hela den här resan är egentligen en kopia av tidigare resor i Sydamerika.
Även nästa destination efter Punta, Florianópolis, eller som det ofta kallas, Floripa har haft besök av mig tidigare, två gånger faktiskt. Men det är inget dåligt ställe att återvända till. Ön Santa Catarina, som den egentliga destinationen är, har enormt mycket att erbjuda. Här finns vacker natur, härliga stränder, bra surfing, sportaktiviteter och nattliv.
Med andra ord täcks allt som behövs in för att få ett riktigt bra turistmål och det är också precis vad Floripa är.
Mängder av besökare kommer hit under turistsäsongen, som liknar den i Punta. Skillnaden är att den börjar något tidigare och fortsätter något senare än hos sin uruguayanska motsvarighet.

Efter att ha bytt från långfärdsbussen och till en lokal variant åkte vi ut till den lilla orten Barra do Lagoa på öns östkust.
Där, precis som på resten av ön, är jul och nyår superhögsäsong och då blir också priserna därefter. De dubblas eller till och med tredubblas, men ibland gäller det att ha lite tur. Vi hittade en lägenhet med riktigt hög klass och superutsikt för halva pengarna mot vad hostelen som låg granne skulle ha (och då pratar vi sovsal för mellan sex och tio personer). Dessutom var paret, som ägde husen där vår lägenhet låg, fantastiskt trevliga och hjälpsamma.
Visserligen blir det en del problem när man kommer in i Brasilien och alla pratar portugisiska och väldigt lite annat, men med spanskakunskaper och kroppsspråk går det ju ändå alltid att kommunicera.

Efter en busstur på närmare 18 timmar från Punta var vi väldigt sugna på att komma ner till stranden snarast möjligt. Bussen från Punta höll visserligen väldigt hög klass, men oavsett känns det alltid skönt att slänga sig i havet efter en sådan resa.
Så det första vi gjorde efter att ha fått av oss grejerna var att bege oss ner till stranden. Där var vi ett par timmar innan det drog in tunga mörka moln och snart började dropparna falla.
Eftersom jag har varit i Floripa förut vet jag att det ofta brukar komma en kort eftermiddagsskur så det var inget som oroade. Men när regnet hade hållit på ett antal timmar och inte ville ge med sig började det kännas lite tröstlöst, det var ju ändå julafton.
Så julmiddagen, som vi ordnade med våra grannar i övriga lägenheter i husen runtomkring, fick avnjutas inomhus istället för utomhus som tänkt.
Men det blev en mycket lyckad kväll ändå. Vi var en skön internationell skara med folk från Danmark, Norge, Schweiz, och Argentina och så vi svenskar.
Den argentinska killen fixade en riktigt bra Asado (sydamerikansk grilltillställning) och som vanligt när en argentinare håller i grilltången smakade det fantastiskt bra.
Så vädret till trots, vi hade en riktigt bra, om än lite annorlunda, julmiddag.

Vädret fortsatte sen tyvärr ganska mycket i moll. Av våra fyra dagar i Floripa regnade det två och de andra två var det inte heller särskilt fint. Så det lockade inte att bada och jag skäms att säga det, men det blev inte mer än två bad under hela besöket.

En höjdpunkt under besöket blev istället en utekväll på klubben Pacha, uppe på norra delen av ön.
Den enorma klubben (som kan ta upp till 15 000 människor när det är fullt) ligger i närheten av Jurere och det märks också på de som kommer dit.
Jurere brukar räknas till Brasiliens absolut mest fashionabla områden. Vill man tillhöra The Shit i Brasilien ska man ha ett sommarhus där. Husen är också därefter, det ena större och mer exklusivt än det andra. Men hit ska man bara komma under sommaren, drygt 80 % av de enorma husen står nämligen tomma under resten av året, enligt chauffören som tog oss upp dit.
Som tur var hade vi ju i alla fall kommit just då och Pacha började fyllas upp ordentligt när vi anlände. En sak var dessutom säker, det var inte direkt kreti och pleti som gick dit. Det var modelluppvisning av den högre skolan när tjejerna klev ut från de parkerade lyxbilarna och sen klapprade fram på höga klackar mot ingången, de flesta åtföljda av pojkvänner som såg ut att ha rejält tjocka plånböcker.
Pacha lockar mängder av kända DJ:s (bland annat var Swedish House Mafia där i början av december och drog fulla hus). Den här kvällen var det den världsberömda DJ:en Carl Cox som stod bakom spakarna.
Pacha levde upp till förväntningarna fullständigt. Det var en helt fantastisk klubb, kanske till och med snäppet bättre än de i Buenos Aires och Carl Cox gjorde ingen besökare besviken. Han verkade njuta i fulla drag av den entusiastiska publiken och släppte loss ordentligt.
En annan fördel med klubben var att det faktiskt var väldigt humana priser. Anders och jag hade räknat med närmast horribla priser, men en öl kostade inte mer än en dryg tjuga.
Kvällen gick fort och hux flux var klockan halv sex och det var dags att åka tillbaka till Barra do Lagoa.
Det kanske inte kommer som en överraskning att bussresan tillbaka sen var betydligt lugnare och mer stillsam än ditresan.

Mer om Floripa:
https://anderskonigsson.se/2008/05/brasilianskt-turistparadis/

och här:

https://anderskonigsson.se/2008/10/guide-till-florianopolis/

 
Taggad med: , , , , , , , , , , , , , , ,