Cykeltur i Montevideo

Postat 2011-12-21 klockan 16:20 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

Precis som det var länge sen jag senast var i BA hade det gått lång tid sen jag besökte Uruguays huvudstad Montevideo och det skulle bli intressant att även se om den var sig lik.
Jag och Anders tog båten över Rio de La Plata till världsarvsstaden Colonia del Sacramento, men fick inte se mycket av den. Bussen som anslöt vidare från hamnterminalen gick nämligen rakt ut ur staden och ut på den uruguayanska landsbygden.
När man åker genom Uruguay förstår man att det inte bor mer än drygt 3.5 miljoner människor där. Det är platt jordbrukslandskap med massor av kor, men väldigt lite bebyggelse.

Det första som mötte oss vi ankomsten till Montevideos hjärta, torget Plaza Independencia var mängder av poliser. Det var nämligen deras egen årliga högtidsdag och alla de olika polisstyrkorna visade upp sig för allmänheten.

Vi tog in på hostelet El Viajero, som var trevligt och med bra personal, och gick sen omkring och tittade lite inne i centrum. Det var sig väldigt likt hur jag mindes det, som ett mindre BA med färre sevärdheter, men samtidigt mer lugn mentalitet och mindre hektiskt.

Dagen efter hyrde vi cyklar på hostelet och gav oss ut för att beta av de främsta sevärdheterna i Montevideo. Jag skulle göra ett reportage för Aftonbladet Resa och vinkeln på reportaget var just Montevideo på två hjul.
Vi cyklade först till Museo de Carneval, som är ett museum om den ganska okända, men mycket långa karnevalen som hålls i Montevideo tidigt på året varje år.
Alldeles granne med det ligger Puerto Mercado, som dels är en marknad, men framför allt som en matgalleria med en lång rad olika restauranger med grillat kött, så kallade Parillas.
Nästa anhalt blev stranden Playa Pocitos, en av flera stränder i staden och den bästa av de som ligger centralt. Det är den stora fördelen med Montevideo jämfört med den Argentinska huvudstaden, stränderna. Dessutom är det fina stränder med mycket finkornig och mjuk sand.
Sista anhalten på den långa cykelturen blev Ciudad Vieja, den gamla staden.
Det är ganska slitna områden, längst ute på den udde som Montevideo ligger på, och den som gillar vackra byggnader har inte så mycket att hämta. Däremot finns det en viss charm i att det känns genuint och att det inte är en påklistrad fin fasad.
I den delen av staden bor många fattiga och det är inte ett område man ska vara i när mörkret faller. Så efter att fotat en hel del gav vi oss av därifrån och tillbaka till hostelet där vi lämnade tillbaka cyklarna.
Att cykla i Montevideo visade sig vara ett mycket bra sätt att ta sig fram på och det kan varmt rekommenderas. Dock ska man vara försiktig eftersom det tidvis kan vara hetsig trafik och många bilar som kör väldigt snabbt.

 
Taggad med: , , , , , , , , , , , , , , ,