Besök i Punta del Este

Postat 2011-12-23 klockan 19:28 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

Punta del Este brukar ofta kallas Sydamerikas Saint Tropez och det finns många anledningar varför.
Hit kommer ”eliten” från främst Argentina och Brasilien, men även från Uruguay och andra länder. Det är extremt kändistätt under högsäsong, nattlivet sjuder och att det tidvis kan vara otroligt dyrt ( vi pratar tusentals kronor ) att gå in där det är mest populärt. Om man nu kommer in vill säga, för det är inte säkert att man blir insläppt om man inte är ”någon”.
Jag hade fått i uppdrag av den norska tidningen Kapital Reise att göra ett reportage om Punta del Este som den lyxdestination det är och den första inblicken i det lyxiga livet fick jag på Hotel Conrad. Det är ett lyxhotell som brukar räknas som ett av Sydamerikas allra främsta hotell.
Där fick jag en visning av de finaste sviterna av hotellpersonalen, spa- och poolområdet, en titt in på kasinot, där det bland annat finns speciella VIP-rum, där det enligt de som visade mig runt, spelas för extremt mycket pengar och även höra om de många artister som brukar besöka hotellet för att uppträda. Dit kommer nämligen världsstjärnorna på rad och det bjuds även in världsberömda kockar när det är matfestivaler och liknande aktiviteter.
Jag var i ärlighetens namn mycket imponerad efter att ha fått se hela hotellet.
Efteråt åt jag en riktigt fin lunch med salladsbuffé, jag fick välja precis vad jag ville ha från à la carte-menyn ( jag valde svärdfisk ) och en efterättsbuffé som inte gick av för hackor.
När notan sen kom in låg den på 80 US-dollar, men som tur var kunde jag mätt och belåten bara ge dem en namnteckning och sen glatt gå därifrån utan att ha betalt ett enda öre. Hotellet stod nämligen för allt. Ibland är det ett skönt liv att vara resereporter.

På eftermiddagen tog jag och Anders bussen ut till en av Punta del Estes främsta sevärdheter, Casapueblo som ligger drygt 1.5 mil utanför Punta. Det är en ett kombinerat lyxhotell och konstgalleri som den kända uruguayanska konstnären Carlos Páez byggt upp och där han fortfarande bor och verkar. Byggnaden är mycket karakteristisk och påminner en hel del om Gaudís byggnader i Barcelona.
Från udden där det ligger har man också en mycket bra vy över de många höga skyskraporna i själva Punta.

En mindre rolig sak som hände var att min ryggsäck blev stulen på stranden. Det var oväntat för Punta del Este känns ju som ett mycket tryggt ställe. Men Sydamerika är alltid Sydamerika och man vet aldrig vad som kan hända så det gäller att vara försiktig även här.

Tyvärr visade det sig också att högsäsongen i Punta verkligen är kort och specifik. Den drar igång efter jul, är som mest hektisk de två första veckorna i januari och fortsätter sen i ett allt lugnare tempo fram till mars. Men eftersom vi var där bara några dagar innan jul räknade vi iskallt med att det ändå skulle vara en hel del folk. Vi kalkylerade fel. Det var väldigt lugnt och det var först den sista dagen som det började bli mycket folk på gatorna. Kanske spelade också vädret in en del. Det var fint i början, men de sista två dagarna började det regna ordentligt.

 
Taggad med: , , , , , , , , ,