Åter till Buenos Aires

Postat 2011-12-20 klockan 12:01 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

Det var nu drygt sex år sen jag var i Argentina senast och det kändes spännande att se hur Buenos Aires skulle se ut. Hade mycket förändrats eller skulle allt vara sig likt?
På planet mellan Madrid och BA hamnade jag bredvid en argentinsk tjej, som slumpmässigt nog var utbytesstudent i Lund och pluggade ekonomi.
Vi pratade om BA och hon berättade att en sak som skulle vara annorlunda mot när jag var där senast var priserna.
Argentina har en extremt hög inflation, de officiella siffrorna säger 25 % per år, men då är inte allt inräknat och ingen verkar lita på dem. Det kanske inte heller är så konstigt eftersom det enligt vad folk säger ska fuskas flitigt med siffrorna för att de ska se bra ut (hej Grekland, fler som gör som ni).
Om det stämmer eller inte vet väl bara de som kan se det inifrån, men flera som jag pratade med sa att Argentina ångar på i full fart mot en ny ekonomisk kollaps, precis som den som skedde 2001, eftersom den här inflationen inte är hållbar i längden. Lönerna ökar visserligen snabbt, men inte alls lika snabbt och mycket som priserna.
Den höga inflationen för också med sig att politikerna börjar bli rädda att folk ska föra över sina pengar till utländska valutor som är säkrare. Så det har införts en massa regleringar hur mycket utländsk valuta man får föra in och ut ur landet och vilka elektroniska prylar, som mobiler mm, som man får ta med sig in.
Har man otur och åker fast i tullen kan man få betala 50 % av värdet på alla sådana saker, vilket hade blivit väldigt dyrt eftersom jag släpar omkring på en halv elektronikaffär, på grund av reportagen jag ska göra.
Som tur var klarade jag mig i alla fall genom tullen utan problem och kunde pusta ut, det blev inga straffavgifter på ett antal 10 000-tals kronor.

Väl inne i BA visade sig det mesta vara sig likt. Staden var lika pulserande som senast. Det var mycket folk, alltid mycket på gång och en allmänt skön atmosfär, jag älskar verkligen den här staden!
Jag träffade upp Anders som jag ska resa med de kommande veckorna och sen begav vi oss till Millhouse Hostel där vi skulle bo.
Även där var det sig likt. Full fart, hög musik i receptionen och många aktiviteter på gång. Enda skillnaden var väl att det inte riktigt var lika rent och fräscht som förra gången. Åren hade gått och det märktes på inredningen.

Det blev fredagskväll och vi ville såklart ta del av det, enligt min mening, bästa nattlivet i världen.
Vi började kvällen med att, tillsammans med en holländare från samma rum på hostelet, åka till Palermo Hollywood ( ett hippt område och lite av BA:s Södermalm ). Där satte vi oss på Plaza Serrano, ett torg med många restauranger och allmänt skön stämning.
Vi åt och drack bra, de argentinska biffarna och vinet smakade fortfarande lika gott, men det var helt andra priser än vid senaste besöket i landet.
Alla priser verkade ha ökat med minst det dubbla och många gånger tre – fyra gånger. Det var visserligen fortfarande billigare än i Sverige, men man kände sig inte längre som den kung man var då.
Efter middagen och ett par öl var klockan närmare två och det började bli dags att gå ut på klubb. Argentinarnas galna tidsrytm var sig också lik. Man går fortfarande ut vid tretiden på natten och är ute till sex, sju, åtta eller till och med nio på morgonen.
Vi gick på en klubb i närheten av Plaza Serrano och det var ett helt okej ställe, men den här kvällen höll vi bara ut till sextiden innan det var dags att röra sig hemåt.

Dagen efter, på lördagen, spenderade jag och Anders dagen med att gå omkring inne i Microcentro ( själva city i den här jättestaden ) för att sen på kvällen gå och se en tangofestival som hölls på Avenida de Mayo (en av de mest kända gatorna i staden där bland annat presidentpalatset, Casa Rosada, ligger).
På kvällen ordnade vårt hostel Millhouse en organiserad tur till en annan klubb, La Terraza, som ligger på vägen ut mot inrikesflygplatsen, och som ska vara en av Buenos Aires och hela Argentinas största klubbar.
Den visade sig också vara riktigt, riktigt stor med en rad olika dansgolv och en jättedel utomhus.
Det var en riktigt kul kväll och timmarna gick snabbt, men när klockan var efter sju på morgonen och solen började kravla sig upp längs himlen kände vi i alla fall att det var dags att gå hem.
Var vi kvar sist då? Oh nej det var många som fortfarande körde på för fullt och antagligen skulle göra det ett bra tag till…

Under söndagen spenderade vi naturligt nog förmiddagen till sängs och gick sen ut och tittade på stan.
På Calle Florida (BA:s stora shoppinggata) var det som vanligt full aktivitet.
Vi gick längs Avenida de Mayo och fick gå in i presidentpalatset och titta, vilket man inte fick vid mitt förra besök så det var en glad överraskning. Vi tog oss ner till hamnen, Puerto Madero, där det hade byggts flera nya skyskrapor sen senast och där det såg mer exklusivt ut än någonsin. Därefter gick vi en lång promenad genom stadsdelen Recoleta och bort till kyrkogården där Cementerio de Recoleta, som är känd för sina väldiga och påkostade gravmonument, och tittade där bland annat på Evitas grav.
På kvällen var vi sen och tittade på en go-carttävling som staden hade arrangerat på gatorna runt obelisken på Avenida 9 Julio (BA:s mest kända landmärke).
Efter det kände vi att vi hade betat av en bra del av BA utbud och att vi kunde gå och lägga oss med gott samvete.

Puerto Madero, hamnen och de centrala delarna av Buenos Aires sett från Buquebusfärjan till Uruguay:

 
Taggad med: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,