Terror i Norge, Karlskrona och slutet på resan

Postat 2011-07-23 klockan 20:49 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Händelseläget i Norge hade varit illa när vi somnade kvällen innan, sju döda i bombdåden i centrala i Oslo och flera befarade döda på ö Utöya. Men när vi vaknade upp och slog på TV:n för att se nyheterna visade det sig vara oerhört mycket värre. Minst 80 människor hade mördats, helt ofattbart!
När vi bara några dagar tidigare hade varit i de judiska områdena i Krakow och fått höra av om vad som hade hänt i ghettot där, varit på museet som handlat om de hemska åren under andra världskriget och även besökt förintelselägren, hade det varit svårt att förstå hur människor hade kunnat göra så fruktansvärda saker mot varandra. Samtidigt hade vi kunnat tänka att det ändå var ganska många år sen och att sådant egentligen inte borde kunna ske i vår del av världen nu. Men det har det gjort, självmordsbombaren i Stockholm i december förra året som hade kunnat sluta i en fullständig katastrof, skolskjutningen i Finland för några år sen och så det här. Det visade tydligt att samma sak kan hända igen och förmodligen också kommer att hända i framtiden. Det är hemskt att tänka på!

Som kontrast till allt det hemska var det därför väldigt skönt att, efter att ha tagit en liten tur i världsarvsstaden Karlskrona, stanna till djupt inne i de småländska skogarna hos Lars mormor och äta lunch på deras lilla gård. En mycket fridfullare plats går nog inte att komma till. En liten röd stuga, med vita knutar, omgiven av små fält, hagar och skog. Det var sannerligen en Barna i Bullerbynidyll.

Vår bilresa avslutades i Habo med att vi packade ur allt vi haft med oss under resan och sen städade ur bilen.
Vi hade tagit oss 335 mil på dåliga vägar, i vansinnig trafik, genom gränskontroller med svårflörtade gränsvakter och genom Europas sista diktatur och överlevt allting. Det kändes riktigt bra! Två nya länder att bocka av på listan, 58 + 3 icke accepterade totalt nu.

Vi firade den lyckade resan med att smaka på Absolute Lvovflaskan som Lars hade köpt i Ukraina. Det visade sig vara något av det äckligaste i spritväg någon av oss någonsin druckit. 50 spänn för en flaska sprit säger sig självt, man får vad man betalar för. Vi beslutade därför att den enda den dög till var som spolarvätska till bilen. Riktiga Absolut har lite att frukta från den kopian.

 
Taggad med: , , , , , , , , , ,