Segdragna gränsövergångar och dåliga vägar

Postat 2011-07-13 klockan 23:49 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

När vi susade fram genom Vitryssland kunde vi konstatera att det verkligen är platt. Landskapet består av åkrar och skog och sen är det inte så mycket mer.
En fördel är i alla fall den som cyklar slipper uppförsbackar, som den man vi såg som var ute på ett långväga äventyr.

På väg söderut stannade vi också till i Gomel, Vitrysslands näst största stad som lätt skulle kunna vara en kandidat som världens tråkigaste med sina fruktansvärda gråa betongbyggnader.

Innan vi gav oss över gränsen passade vi på att tanka. Bensinen i Vitryssland är löjligt billig i jämförelse med Sverige. För dryga 60 liter betalade vi bara omkring 250 kronor.

Sen väntade gränsövergången och vi hoppades på en smärtfri utpassering, nu skulle vi ju i alla fall bara ut ur landet. Väl framme vid gränsstationen grusades våra förhoppningar snabbt.
När det blev vår tur att prata med gränsvakten började han läsa i våra papper. Han läste och läste och läste. Vi kunde bara inte begripa vad för han kunde uppenbarligen inte ett ord på något annat språk än ryska.
Efter otroliga en timme och fyrtio minuters total tid vid gränsposteringen blev vi sen äntligen utsläppta ur Vitryssland och kunde rulla in mot Ukraina.
Där blev det en rejäl genomsökning av bilen och av någon anledning hakade gränsvakten upp sig på ett paket vanliga batterier som jag hade i väskan.
Han hytte med fingret och sa no no no, mycket oklart varför.
Sen, äntligen, kunde vi lämna gränsövergångarna bakom oss och köra in mot Kiev.

Det visade sig snabbt att vägarna i Ukraina är betydligt mycket sämre än i Vitryssland. Till och med på de största vägarna in mot Kiev var vägarna usla med massa stora hål som vi bitvis fick köra slalom mellan.

Det var två trötta herrar som efter många timmar och drygt 63 mils körning slutligen nådde Kiev. Staden, som har drygt 2,7 miljoner invånare, kändes riktigt stor och det hade blivit sent på kvällen så det lockade inte att försöka hitta fram till hostelet där vi skulle bo.
Men återigen fick vi bra hjälp av en taxichaufför (taxichaufförer över hela världen, tack för allt, ni är fantastiska!) och tillsammans med intensiv kartläsning var vi snart framme.

 
Taggad med: , , , , , , ,