Poliskontroll, förintelseläger och vägbyggen

Postat 2011-07-22 klockan 08:52 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

De flesta hostel vi har besökt under resan har inte erbjudit frukost, men det gjorde de på Flamingo. För att vara en hostelfrukost var det bra standard på den också. Bröd, mjölk och olika sorters flingor samt te och kaffe gjorde att vi fick en bra start på dagen.
Vi skulle ta oss hela vägen upp till norra Polen och Gdansk så det skulle bli en ganska lång bit att åka. Trots det bestämde vi oss för att åka en omväg för att bevittna en annan av nazisternas hemska platser under andra världskriget – förintelselägret Chelmno som ligger cirka sex mil nordväst om Lodz.

På vägen dit blev vi stoppade av två poliser i en rutinkontroll. Efter sedvanlig alkoholkontroll, blev poliserna sittande i sin bil där de kontrollerade körkort och bilens papper medan vi väntade. Och vi väntade och vi väntade och vi väntade..
Det visade sig sen att en bil med samma registreringsnummer hade blivit stulen i Tyskland (hur nu en tysk bil kan ha liknande plåtar som vi i Sverige, det förstod ingen av oss) och det var därför det tog sådan tid.
Fördelen med Polen är i alla fall att man kan prata med polisen (till skillnad från i Ukraina). Den ena polisen verkade dessutom mycket imponerad över motorvärmaren som Lars 25 år gamla Audi hade (det verkade inte som om polska bilar har sådana moderniteter) och vi kunde glatt diskutera motorvärmare och dess fördelar med honom. Det hela fortlöpte sen väldigt lugnt och smidigt.

Vi letade oss sen fram på småvägar till Chelmno som ligger beläget en bra bit från stora vägar och turiststråk och det var därför en del orientering för att komma dit. Antagligen är det också därför Chelmno inte alls är lika känt om till exempel Auschwitz. Men det var faktiskt det allra första av nazisternas förintelseläger. Redan i december 1941 började judar och andra gasas ihjäl här med giftgas, en metod som senare spreds till andra förintelseläger.
Under två omgångar under de kommande åren mördades sen uppskattningsvis över 200 000 människor i Chelmno.
I januari 1945, när nazisterna började retirera västerut, jämnade de hela stället med marken och mördade de sista fångarna.
Idag finns därför inte många spår kvar av hemskheterna, men det har rests minnesmärken, man kan se spår av massgravarna och besöka två stycken olika små museum som berättar om vad som hände där.
Efter att ha varit där och fått ta del av vilka grymheter människor kan ta sig till var jag tagen. Att något sådant fruktansvärt faktiskt har kunnat ske är nästintill ofattbart.

Att det är fotbolls-EM i Polen – Ukraina nästa år kan nog inte ha gått någon som varit där på sistone förbi.
Hela Polen verkar rustas upp den här sommaren och det gäller framför allt vägarna. A1 upp mot Gdansk var på många ställen ett ombyggnadskaos och det gick långa sträckor i snigelfart. Det var därför riktigt skönt när vi den sista biten kunde köra på en ny motorväg där maxhastigheten var 140 km/h. Det kändes som om vi flög fram i den gamla Audin och vägavgiften vi betalade för att få köra där kändes som en enormt bra investering.

Kvällen tillbringades i Gdansk som har en mycket vacker centrumkärna.
Ett par öl och att titta på folklivet inne i gamla stan var ett bra sätt att avrunda en jobbig och frustrerande dag.

 
Taggad med: , , , , , ,