Museum i Kraków och oväder i Lodz

Postat 2011-07-21 klockan 07:13 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Vi började dagen med att åka ner till ett museum som handlade om tiden i Kraków under åren 1939 – 45. Museet låg i den gamla fabriken som Oscar Schindler drev på den tiden. Just den Schindler som, mycket tack vare Stephen Spielbergs film Schindlers list, senare blev känd för eftervärlden.
Museet var mycket skickligt uppbyggt och det gjorde att man fick en bra känsla för vad som hände under de hemska åren under tyskarnas ockupation av Polen och Kraków.
Man gick en snitslad gång som startade med livet i Kraków innan invasionen, då en dryg fjärdedel av stadens invånare var judar, det kulturella och ekonomiska livet i staden blomstrade och inflyttningen var stor. Sen följde tyskarnas intåg och nazisternas deportering av judarna, först till ghettot som skapades i stadsdelen Kazimierz, senare till koncentrationslägret Plaszów och därefter till förintelselägret Auschwitz.

Nästa anhalt var Lodz i centrala Polen. Ett par mil utanför staden drog det regnväder, som hade förföljt oss en bra stund, in över bilen med full kraft. Blixtrarna lyste upp himlen med mycket täta mellanrum och åskan mullrade riktigt ordentligt. Därefter började regnet vräka ner och vinden friska i.

Ovädret drog dock vidare ganska snabbt och vi insåg inte hur kraftigt det hade varit förrän vi kom in i Lodz.
Där var det översvämmade vägar, trafikkaos, spårvagnar som inte kom fram och massor av nerblåsta träd.

Som de säger så kommer i alla fall alltid solsken efter regn och så även denna gång. Det blev en fin kväll och vi gick omkring i Lodz och tittade.
Stan har inte så mycket att erbjuda en turist, men vi gjorde i alla fall ett försök att hitta några guldkorn.
Det mest intressanta visade sig vara längs gatan Piotkrowska som har en hel del fina gamla byggnader och även en mängd stjärnor tillägnade Polens stor inom film.
Lodz, som uttalas ”Wodge” är nämligen Polens filmcentrum och staden brukar omnämnas Holly-wodge. Det finns också ett filmmuseum längs gatan, men det var stängt för dagen när vi kom dit.
Lodz är även en stor studentstad, det finns många barer och pubar längs Piotkrowska och staden ska ha ett bra nattliv. Men under sommaren, när många åker därifrån, verkade det vara lugnare och vi såg inte mycket av det.
Istället åt vi riktigt bra mat på den italienska restaurangen Presto, på samma gata, och begav oss sen tillbaka till hostelet Flamingo där vi bodde.
Hostelet var en av höjdpunkterna under hela vistelsen i Lodz. Det höll extremt hög standard för att vara ett hostel (mer som ett hotell) med bra sängar och mycket rent och snyggt. Enda minustecknet var väl kuddarna som man fick vika minst två gånger för att kunna få någon användning av.

 
Taggad med: , , , , , , , , , , ,