In i Polen och upptäcksfärd i Kraków

Postat 2011-07-17 klockan 20:30 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Gränskontrollen in i Polen gick oväntat lätt. Turligt nog hamnade vi i en kö som var en warp zone förbi en gigantisk kö av mestadels ukrainska bilar. Där sparade vi säkert en halv dag.
Att sen komma in i Polen var en som våt dröm för en bilförare. Vägkvaliteten var fantastisk och vi njöt i fulla drag efter så många mil på dåliga vägar i Ukraina. Dessutom kunde vi läsa vad det stod på skyltarna igen, åh så skönt att slippa de kyrilliska bokstäverna.
En intressant sak vi noterade är också hur otroligt mycket vägskyltar det finns när man kommer in i ett EU-land. I Vitryssland och Ukraina fanns det knappt några alls och ofta chansade vi hur fort vi fick köra eftersom hastighetsskyltar är lika ovanligt som fjälltoppar i de länderna.
Nu inne i Polen var det skyltar för precis allt, dålig vägren, hur fort man fick köra, varning för ditt och datt, påbud och tillbud och ja jag vet inte vad. Vi var helt överväldigade.

Nackdelen med att komma in i ett EU-land, där ekonomin också är bättre, är att det är så många bilar. När vi kom in längre i Polen visade det sig att vägarna visserligen håller hög standard, men de är alldeles för små och smala. Snart var vi fast i timslånga bilköer. Dessutom märkte vi att många polacker kör som den värsta sortens biltjuvar. Slalomkörning mellan filer, omkörning på insidan och vansinnesomkörningar vid möte verkade vara mer regel än undantag. Puuh en bilsemester i Östeuropa kan vara ganska stressigt.

Det blev återigen en mycket lång dag i bilen och vi var inte framme i Kraków förrän sent på kvällen.
Kraków är en fantastiskt vacker stad med alla sina gamla hus, den stora borgen och ett stort antal kyrkor. Dessutom har de ett stort torg, Rynek Glowny som är lysande att sitta och avrunda kvällen på efter många timmar i en varm bil.

Krakóws byggnader undkom till största delen under andra världskriget och det är därför det finns så många gamla byggnader kvar där. Däremot drabbades folket, speciellt judarna, mycket hårt under tyskarnas ockupation.
Vi började dagen med att besöka Plaszów, ett koncentrationsläger i södra delen av staden. När tyskarna drog sig tillbaka förstörde hela lägret och idag finns det nästan inga spår av det. Däremot finns bland annat villan där lägerkommendanten Amon Göth bodde. Han var känd för att vara mycket sadistisk och grym mot lägerfångarna.

På eftermiddagen gick vi med en guidad tur till Kazimierz, det som innan andra världskriget hade varit judarnas område. Under ockupationen skapades det ett judiskt ghetto där och för att påminna om det har det torget döpts om till Torget för ghettooffren. På det står 70 stolar som ska symbolisera saknaden efter alla de som dog.

Numera har Kazimierz blivit ett hett område dit många konstnärer söker sig. Det finns också många små affärer och ett rikt nattliv.

 
Taggad med: , , , , , , , , , , , ,