Hemska vägar i Lettland, baskethyllningar och sightseeing i Vilnius

Postat 2011-07-11 klockan 23:17 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Nästa anhalt efter Jurmala och Lettland var Litauens huvudstad Vilnius.
Vägarna i Lettland är generellt väldigt dåliga med många hål och sprickor. Dessutom passerade vi ett vägarbete med sådan standard att det verkade som om någon bestämt att samtliga bilar som passerade skulle få sitt absoluta elddop. Det var flera decimeter stora, lösa stenar och mängder med stora potthål.
När vi försökte manövrera oss fram där och övriga trafikanter dessutom låg på för fullt, så att stenskotten sprutade, tänkte vi förskräckt att det här kunde bli slutet för Lars gamla Audi. Det finns så mycket som kan gå sönder på en sådan klenod och om det var någon gång det skulle hända så var det där och då.
Dessutom fanns ett annat problem med bilen och det var värmesystemet.
En 25 år gammal bil har absolut inte AC utan vi skulle ha fått förlita oss på lite svalka från fläkten, men något hade hänt och istället för kalluft kom det osande varmt luft därifrån.
Solen lyste obarmhärtigt in genom fönstren och det tillsammans med varmluften som sprutade rakt in på oss gjorde att innanmätet av Audin förvandlades till ett smältverk. Det enda vi ville var att öppna fönstren, men allt damm och stenarna som sprutade från lastbilarna som blåste på i full fart gjorde det omöjligt och det var bara att försöka uthärda.
Vägbygget var över en mil och eftersom vägen var så dålig kunde vi bara krypköra. Det kändes som om det aldrig någonsin tog slut.
Men till slut, efter en evighet, var det i alla fall över och vi kunde konstatera att vi hade klarat oss igenom det. Mirakulöst nog hade vi inte heller fått punktering och dämparna hade också hållit. Tysk kvalitet står sig uppenbarligen länge.
När vi sen passerade gränsen och kom in i Litauen var det dessutom betydligt mycket bättre vägar än i Lettland så vi kunde köra bra mycket fortare och på så sätt få bättre luftcirkulation där inne.
Det var en lättnad, men trots det var vi eniga om att vi var tvungna att göra något åt problemet med värmen.

Vilnius har, precis som Tallin och Riga en fin gammal stad med många små gator och gränder att spatsera omkring i.
När vi kom dit visade det sig också att Litauens U-19 basketlag just hade vunnit VM-guld (de slog Serbien i finalen) och skulle mottas av folket på stadshustorget.
Landets president Dalia Grybauskaitė var också där tillsammans med en rad artister som vi aldrig hade hört talas om, men som tydligen var väldigt populära.

Vi spenderade sen resten av dagen med att gå omkring och se på sevärdheter som universitet, Vilniuskatedralen, presidentpalatset, tornet Gedimino pilies, där man har en strålande utsikt över stora delar av Vilnius och huvudgatan Gedimino Pospektas som skär genom den centrala delen av den nya delen av staden.

 
Taggad med: , , , , , , , ,