Från Stockholm mot Österled

Postat 2011-07-09 klockan 10:14 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Det har blivit dags att ge sig ut i världen igen och den här gången bär det av österut.
Östeuropa har varit en favorit under lång tid och det här blir tredje sommaren i rad jag åker i Österled. För två år sen var det tågluff från Istanbul till Berlin, förra sommaren cykling genom Baltikum och nu ska jag och min kompis Lars åka bil.
För första gången kommer jag nu också att komma in i det som brukar kallas Europas sista diktatur, Vitryssland där presidenten Lukashenko styr med järnhand, samt till Ukraina.

Jag och Lars skulle ta Tallinkfärjan från Frihamnen i Stockholm med destination Riga.
Egentligen skulle vi inte ha fått plats för den var proppfull och vi skulle ha behövt åka via Tallin istället, men Lars lyckades tjata till sig en plats i alla fall. Bra jobbat!

Trots att det var fredagskväll och semestertider visade det sig vara väldigt få resenärer när vi kom ombord.
Vi hade räknat med att det skulle vara en riktig partykryssning, men så blev det inte.
Efter att ha suttit ute på däck i solen och njutit av den härliga sommarkvällen i skärgården gick vi in för att reka vad som pågick där. Det var inte mycket visade det sig. Gruppen som hade en show på det stora discot fick uppträda inför glesa skaror och tomt dansgolv.
Men oavsett hur mycket eller lite folk det är ombord på färjorna bjuds det ändå alltid på underhållning. Man vet inte om man ska skratta eller gråta, men östersjökryssningarna och människorna som är på dem är ofta en parodi på sig själva och hela den bilden som finns kring dem.
Det är som en charterresa där de olika stereotyperna alltid finns med och så var det även den här gången.

Ingredienser för en kryssning:

Ta minst en killgäng som super som om deras sista stund vore kommen och som sen raglar omkring som om det vore sjögång.

Ta två stycken tjejer som ser ut att ha som enda mål att hamna i säng hos någon främmande kille de träffar ombord. Viktigt att de har väldigt små och åtsittande kläder, dansar extremt utmanande och flörtar till höger och vänster.

Ta ett antal individer, som efter att ha börjat fyllna till ordentligt, ska sjunga karaoke med blandat resultat. Spektaklet leds av en karaokevärdinna som tvingas vara med om detta kväll efter kväll och därför är dödligt less på allting, men som ändå tvingar fram ett leende och entusiasm för att locka upp nya sångfåglar på scenen.

Blanda i några barnfamiljer som åker på en billig semesterresa. De stackars barnen tvingas då uppleva allt som sker på en kryssning och deras oförstörda och oskyldiga världsbild kommer sen att vara förstörd för alltid.

Avsluta med att ta ett medelålders par som har druckit alldeles för mycket och där den ena börjar flörta med andra vilket alltid leder till högljudda bråk och förmodligen väldigt mycket ångest dagen efter.

Rör ihop allting och servera det halvljummet och smaklöst så blir det ungefär som buffén på kryssningarna är.

 
Taggad med: , , , , , ,