Ankomst till Riga, Jurmala och dålig kyckling

Postat 2011-07-10 klockan 10:07 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Det första som hände när vi kom fram med färjan var att det kom fram en ganska så sliten man och sa något i stil med: Drive the car. Först förstod jag inte vad han menade. Ville han ha skjuts? Nej, när vi tittade längre fram såg vi att polisen hade nykterhetskontroll och mannen i fråga hade nog druckit alldeles för mycket för att kunna ta sig igenom den. Så han ville helt enkelt att vi skulle köra hans bil.
Att passera en gränskontroll i en helt främmande bil med gud vet vad i lasten och dessutom ha vetskapen att han sen skulle göra Lettlands vägar osäkra kändes inte särskilt lockande. Så vi skakade på huvudet och åkte vidare.
När vi åkte ut från hamnområdet, efter att ha blåst två gånger för olika poliser – de är noggranna de lettiska poliserna – tittade jag bakåt för att se vad som skedde med honom. Men det gick inte att se och om han någonsin tog sig därifrån står skrivet i stjärnorna.

Tiden i Lettland skulle spenderas i Jurmala, en badort cirka två mil öster om Riga, och vi styrde kosan ditåt.
Efter att ha betalat vägtullen på en latt, som togs om hand manuellt av vad som såg ut som sommarjobbande ungdomar, var vi inne i Jurmala och åkte till vårt boende – Riga beach hostel.
Det var ganska spartansk standard, men med bra läge bara dryga hundra meter från stranden. Det var också ganska nära till Majori – huvudorten bland de många småsamhällen som Jurmala utgörs av.
Stranden i Jurmala är riktigt bra, lång med mjuk, finkornig sand och vattnet var långgrunt. Det finns också många beachvolleybollplaner och jag kände direkt att Jurmala var ett ställe jag skulle kunna stanna länge på.

Efter en härligt solig dag gick vi upp till Majori centrum för att hitta någonstans att äta.
Valet föll på Orient Sultans, i slutet av den långa gågatan Jomas, där beställde vi in mat. Mitt val föll på en kycklingrätt och Lars tog kött. Det smakade alldeles utmärkt och mätta och belåtna gick vi därifrån. Vi hann dock inte mer än några hundra meter innan jag började få ont i magen. Först trodde jag att det berodde på att vi hade ätit så lite under dagen och att det bara var magen som inte var beredd på ett rejält skrovmål, men det gick en timme och det onda ville inte släppa.
Det var hur som helst inte värre än att vi åkte in till Riga för att se vad som hände där. Eftersom det var lördagskväll hade vi höga förväntningar. Men nästan direkt när vi hade kommit in i centrumkärnan slog magvärken till på allvar och jag började dessutom känna mig riktigt hängig. Någon utekväll verkade bara vara att glömma. Dålig kyckling – Anders 1-0.

Jag hade absolut ingen lust att bli magsjuk precis i inledningen av resan och sen ligga däckad i flera dagar. Det hade varit fallet efter att jag kom hem från min senaste Sydamerikaresa och det var inte roligt alls. Så i min desperation tänkte jag att sprit kanske skulle ta död på kycklingproblemen.
Jag gick in på första bästa bar, framåtlutad och med handen på magen, och beställde in en 6a vodka. Tjejen i baren tittade lustigt på mig, men serverade den utan några invändningar. Tjoff så var den svept.
Vodkan gjorde dock varken från eller till och vi fick snart lunka bort mot bilen för att åka tillbaka till Jurmala.
Det blev ett snöpligt slut på det som kunde ha blivit en bra lördagskväll och natten blev sen riktigt jobbig. Jag spenderade den med att knästående tillbe den vita porslinsguden. Om det var någon annan på hostelet som kunde höra vad som försigick, och det var det säkert för det var mycket högljutt, så måste de ha trott att vi hade haft en fruktansvärt hård natt ute.

En sak kom ut av den här händelsen och det var att jag aldrig någonsin mer ska äta på Orient Sultans. Jag skulle inte ens rekommendera min värsta fiende att göra det.

 

 
Taggad med: , , , , , , , , , ,