Åbo

Postat 2011-06-27 klockan 15:10 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

Efter en riktigt bra midsommarhelg avundade jag Finlandsbesöket med att turista lite i Åbo.
Staden, som är Finlands femte största med sina dryga 177 000 invånare, är tillsammans med Tallin, Europas kulturhuvudstad under 2011 och det syns på många platser. Dels är det många kulturyttringar runt om i staden och dels anordnas många utställningar, konserter, teaterföreställningar med mera.

Eftersom det var midsommardag var det dock väldigt lugnt under mitt besök och jag fick nöja mig med att gå runt och titta på det som fanns att se från utsidan. Bland annat restaurang/barbåtarna som ligger förtöjda i Aura å, ån som delar staden mitt itu och domkyrkan som byggdes på 1200-talet och invigdes år 1300. På den tiden tillhörde Finland Sverige och var huvudort i den östra delen av Sverige. Det var den i drygt 500 år och därefter var den även huvudstad i tre år efter att ryssarna hade ockuperat Finland. Men sen bestämdes att Helsingfors, som låg närmare Rysslands huvudstad St Petersburg och dessutom längre från Sverige, i stället skulle vara huvudstad.
Men det märks fortfarande tydligt att Åbo en gång i tiden tillhörde Sverige. Här finns Åbo akademi (Finlands svenskspråkiga universitet) och ungefär fem procent av befolkningen är finlandssvensk med svenska som modersmål.

Jag fick en bra dag i Åbo innan det var dags att kliva ombord på färjan och åka hem till Sverige igen.
Den vitt utbredda skärgården utanför Åbo (världens största med sina omkring 20 000 öar) påminner delvis om Stockholms, men den är betydligt mycket mindre bebyggd. Så jag kunde konstatera för mig själv att skulle man vilja återvända och tälta någon gång finns det precis hur många öar som helst att välja på.

 
Taggad med: , , , , , , , ,