17 maj-firande på Stord

Postat 2011-05-17 klockan 20:38 i kategorin Anders stora värld, Europa av Anders@

17 maj är en stor dag för alla norrmän, på ett helt annat sätt än vad nationaldagen är i Sverige, och det är även kul att åka dit att åka dit som turist för att vara med om firandet.
Efter att ha varit med om två stycken 17 maj i Norge förut, en i den lilla byn Flisa som ligger i närheten av den svenska gränsen, då jag och en kompis cyklade i Norge för många år sen och i Oslo förra året, skulle jag i år vara på ön Stord.
Ön, som av vissa inhemska kallas Nordens Hawaii, ligger mellan Stavanger och Bergen, på den norska västkusten. Stord är kanske främst känt för att det finns en stor industri inriktad mot oljebranschen med bland annat tillverkning av oljeplattformar. Precis som på de flesta andra platser i Västnorge är det också mycket vacker natur med fjäll och hav.
Jag hade besökt Stord förut, men det här var första gången jag skulle vara på ön under 17 maj.
Det visade sig att det på Stord, precis som i alla städer, samhällen och byar i Norge var ett grundligt firande av nationaldagen.
Många, framför allt flickor och kvinnor, men även en hel del män klädde sig i sina rikt utsmyckade folkdräkter, barnen fick under hela dagen äta hur mycket korv och glass de vill, familjer och vänner samlades för att äta tillsammans och så var det 17-majtåget, det förmodligen allra viktigaste inslaget under firandet, som i Leirvik, den största tätörten på Stord, gick genom centrum.
Faktum är att det inte bara var ett tåg utan flera. Tidigt på morgonen gick ett tåg med många barn, på förmiddagen gick ett tåg med skolbarn

och på eftermiddagen var det olika föreningar och russen, de blivande studenterna, som hade sitt tåg.

Det största firandet i Norge sker i Oslo och ska man bara vara med om ett 17-majfirande i sitt liv är det dit man ska åka. Där går det stora tåget längs paradgatan Karl Johan i timmar, kungafamiljen står och vinkar på slottets balkong och hela staden bubblar av firande.
Men det var också roligt att vara med om en nationaldag på en mindre ort.
När många känner varandra blev det mer familjärt. Folk stannade och hälsade på varandra och önskade vällycka: (gratulerar med dagen), man hejade på de som gick i tåget och alla som var ute verkar njuta i fulla drag över sitt land och sin nationaldag.

Efter att tågen sen var slut samlades folk på i centrum för att lyssna på kommunalrådet som höll tal om vikten av frihet och hur glada norrmännen och Stordborna kunde vara som levde i ett fritt land.
Därefter åts det mer glass, både små och stora barn (vuxna) verkade tydligen få äta hur mycket de ville den här dagen och sen återgick folk hem för att avrunda eller fortsätta firandet i hemmet.

 
Taggad med: , , , , , ,