Första dagen i Cartagena

Postat 2011-01-10 klockan 13:33 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

Vi började dagen med att flytta tillbaka till North Star Hostel och när vi betalade gjorde receptionisten avdrag för förskottet vi redan hade betalat. Men det var ingenting som hände spontant, vi fick verkligen betona att hon skulle göra det.

Nu när det var ljust passade vi sen på att gå omkring och titta lite i omgivningarna. Läget var perfekt. Eftersom Bocagrande bara är några kvarter brett var det nära till vattnet på båda sidorna. Trots det utnyttjas bara den västra sidan eftersom det är stränderna finns och det är dit alla beger sig.

Det märks att det är semestertider för det vimlar av folk här på Bocagrande. Det är ju bara någon dag kvar till de flesta återgår till sina arbeten och skola igen så alla passar säkert på att suga ut det sista innan dess.

På kvällen åkte jag och Daniel in för att titta på gamla stan och äta middag.
Gamla stan var som jag mindes den, imponerande och vacker. Den är helt omgiven av en lång, bastant stenmur, som tillsammans med flera storslagna stenfort, byggdes av spanjorerna under 1500 – 1700-talen för att skydda staden mot piratattacker.
Cartagena (som grundades 1533) hade vid den här tiden kommit att bli den främsta spanska hamnstaden på den karibiska kusten och den norra ”huvudingången” till Sydamerika. Det gjorde att många ville ta över den strategiska punkten och spanjorerna fick därför slå tillbaka en lång rad piratattacker, många av dem engelska.

Utöver muren och forten är också den koloniala bebyggelsen storslagen. Det vimlar av hus med de typiska balkongerna som ofta pryds med blommor och växter.
Som allra vackrast är gamla stan på kvällen när många av byggnaderna är fasadbelysta. Att då gå omkring där bland de många torgen med sina uteserveringar, känna lukten från god mat som letar sig ut på gatorna från små mysiga restauranger och se på de hästdragna vagnarna som kör omkring på turister eller gatuartisterna som visar upp sina konster är en ren njutning.
Det ligger faktiskt ett nästan magiskt skimmer över staden när den sveps in i den mörka, varma, karibiska natten.

Efter att vi hade ätit middag upptäckte vi att det var en klassisk musikfestival som pågick i staden och just den här kvällen var det en konsert med kända musiker från flera länder och en stor mängd människor hade samlats på torget där de uppträdde för att lyssna. Konserten direktsändes dessutom av TV.

Att det är stora kulturevenemang i Cartagena är inte något ovanligt. Under mitt förra besök 2007 anordnades den fjärde internationella konferensen för det spanska språket och då var det en uppsjö av evenemang och uppträdanden. Bland annat var nobelpristagaren i litteratur, Gabriel Garcia Marquez, USA:s förre president Bill Clinton och den colombianska, i hemlandet superstora, artisten Carlos Vives där.

Det hade varit en lång och intensiv dag och efter konserten var det dags att bege sig tillbaka med taxi ut till Bocagrande och hostelet igen.

 
Taggad med: , , , , , , ,