Första dagen i Medellin

Postat 2011-01-07 klockan 10:34 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

Under min första dag i Medellin kunde jag konstatera att det även på andra håll går snabbt framåt för den colombianska ekonomin. Inte långt från hostelet har det till exempel byggts upp ett stort exklusivt köpcentrum med mängder av affärer och en isbana så att man kan ta sig en skridskotur som avkoppling i shoppandet.
Överhuvudtaget känns det också som att levnadsstandarden har höjts för de flesta. Det syns på hur folk är klädda, bilarna de åker i, standarden på byggnaderna och inte minst alla skönhetsoperationer. Om det var mycket för fyra år sen så är det ännu mycket mer nu. Skönhetsklinikerna måste göra stora pengar här!
Jag kunde också återigen konstatera det som märktes redan vid ankomsten till hostelet. Det är fler turister i Medellin och då främst backpackers.
Under det förra besöket mötte jag inte en enda annan turist ute på stan, men nu stötte jag på en och annan. Det var absolut inga mängder, Colombia är fortfarande oexploaterat jämfört med de flesta andra länder, men att det sakta men säkert blir fler är i alla fall en sak som är säker.
Att fler turister hittar till Colombia och Medellin märks också på lokalbefolkningen. Förra gången var folk oerhört nyfikna på mig och mina skandinaviska, ljushyade vänner. Människor vände sig om och man hörde ofta att de kommenterade en bakom ryggen. Vid ett par tillfällen kom också folk fram helt spontant bara för att börja prata och fråga vad man gjorde i Medellin.
Nu när besökarna har blivit fler tappar Medellinborna (eller de som kallas Paisas,) inte hakan på samma sätt.
Förändringen är lite på gott och ont. Det var spännande att då känna att man var så ovanlig och lite grann beträdde jungfrulig turistisk mark. Den upplevelsen verkar inte finnas kvar nu vilket är lite tråkigt, men samtidigt var det skönt att slippa bli uttittad när man gick omkring.

I Parque Lleras, Medellins främsta bar- och klubbområde var mycket sig likt sen förra gången. Vissa barer har försvunnit och ersatts av andra, men det verkar fortfarande vara lika populärt.
Trots att det ”bara” var torsdag idag var det ganska mycket folk och det blir säkert mer i helgen. Dock kanske ändå inte lika mycket som det brukar. Eftersom de flesta fortfarande har semester efter jul och nyår och många åker bort är det mindre folk i staden än normalt just nu.
Ett ställe som det i alla fall var gott om folk på var restaurangen Hooters som är mer känt för sina servitriser än för maten. Kanske var det också just de som lockade dit besökarna den här kvällen.

 
Taggad med: , , , , , , , , , ,