Catedral de Sal

Postat 2011-01-23 klockan 21:56 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

Den förmodligen mest intressanta sevärdheten i Bogotátrakten är, förutom det som finns inne i själva staden, Catedral de Sal (Saltkatedralen).
Catedral de Sal betyder Saltkatedralen och den ligger vid staden Zipaquirá, fem mil norr om Bogotá.
Zipaquirá har för övrigt också en gammal charmig stadskärna, med bland annat en vacker katedral, men det är inte den utan gruvan en liten promenad från centrum som lockar dit både inhemska och utländska turister.

Jag hade inte läst på någonting om Catedral de Sal innan och visste därför inte riktigt vad som väntade mig. Det jag hade föreställt mig var en kyrksal uthuggen i en klippa och ärligt talat trodde jag inte att det skulle vara så himla märkvärdigt.
Vid besöket blev jag därför mäkta förvånad när jag insåg vilken väldig konstruktion det är som är uthuggen i berget.

Saltbrytning har varit populärt i området under mycket lång tid och redan innan spanjorerna kom till Colombia på 1500-talet fanns det gruvor här, men Catedral de Sal är mycket nyare än så.
Faktum är att det faktiskt finns två stycken. Den första öppnade 1954, men stängdes av säkerhetsskäl 1992 och ersattes då av den nyare som var den vi besökte.
Den byggdes mellan 1991 och 1995 och består bland annat (precis som uppe på Monsserate i Bogotá) av en slinga med 13 stationer med kors som symboliserar vägen Jesus genomled fram tills han blev korsfäst.

Eftersom det var söndag, som är den populäraste dagen att komma dit, var det väldigt mycket folk. Men även om det på sådana platser kan vara lite påfrestande med horder av andra människor så förtog det inte stämningen. Platsen i sig var så imponerande att det inte gjorde någonting.
Senare på eftermiddagen blev det sen också mindre folk och man kunde gå omkring som man själv ville och då uppleva den underjordiska världen i stillhet.

Vi gick på två guidade turer där nere. Den första var den som startar från ingången och som snabbt visar alltihop och som är obligatorisk för att få komma in, men som inte tillförde speciellt mycket eftersom guiden var mycket, mycket svag i engelska.
Den andra var en bonustur, som man kan beställa innan man går in, där vi fick följa med en av de gruvarbetare som bryter salt alldeles intill turistattraktionen. För det här är nämligen inte bara en plats för turister utan fortfarande i allra högsta grad fortfarande en aktiv saltgruva.

Jag var mycket glatt överraskad av Catedral de Sal, som var betydligt mycket mer imponerande än vad jag hade trott innan och efteråt kunde jag konstatera för mig själv att ett besök där är ett absolut måste om man reser till Bogotá.

 
Taggad med: , , , , , , , ,