Återkomsten till Medellin

Postat 2011-01-05 klockan 14:38 i kategorin Anders stora värld, Sydamerika av Anders@

En ny bussresa genom det bergiga landskapet tog mig till Medellin, landets näst största stad och mest känd i omvärlden för Pablo Escobar, kokainkungen som var ledare för Medellinkartellen på 80- och början på 90-talet.
För mig har stadsnamnet dock en helt annan klang. Under mitt första besök i Colombia fick jag ofta berättat för mig att; det finns många vackra kvinnor i Colombia, men de allra vackraste finns i Medellin.
Väl på plats då visade det sig ligga mycket i det, men det som också stod klart var att inte all skönhet var äkta. Efter att ha gjort ett reportage och pratat med många i staden visade det sig att plastikkirurgin visade sig vara väldigt stor i Medellin.

Det andra Medellin blev synonymt med för mig var nattlivet, La vida nocturna. Det vimlar av bra barer och klubbar och tillsammans med landets tredje största stad Cali, för övrigt också en stad med mycket plastikkirurgi, var det här man skulle vara om man ville gå ut i Colombia.
Frågan var hur det här hade utvecklat sig under tiden som gått.

Något annat som Medellin inte var särskilt känt för, men som det fanns bra möjligheter till var friluftsliv. Eftersom staden är omgärdat av berg finns bra möjligheter till vandring och även andra mer äventyrliga aktiviteter, som skärmflygning, som jag provade på då.

Väl framme i Medellin för första gången på fyra år visade det sig ha förändrats en hel del. Då fanns det mig veterligen bara två hostel i hela staden och båda var ganska små. Den gången var det bara jag, min kompis Charlotta, två engelsmän och någon enstaka person till på hela hostelet och då var det ändå det större av de två.
När jag nu anlände till Pit Stop Hostel, i stadsdelen El Poblado, fick jag en smärre chock. Även om det redan i Bogotá och Manizales stod klart att antalet turister hade ökat och det till exempel fanns fler hostel och många nya verkade vara på väg så hade jag inte väntat mig det här.
Hostelet var stort, det rymde säkert 50-60 personer och det var totalt fullproppat. (Det är nämligen lätt att se eftersom det verkar vara populärt att ha en stor vittavla i receptionen där samtliga rum och vilka gäster som bor i dem skrivs upp). Och då är ändå det här hostelet bara ett i raden. Antalet har ökat rejält och nu är det fem stycken listade bara i guideboken Lonely Planet.
Någonting har verkligen hänt med Colombia under tiden som gått sedan mitt senaste besök!
En stor del av förklaringen är antagligen den förbättrade säkerhetssituationen.
I den förra upplagan av Lonely Planet var det en mängd råd och tips om var man inte skulle åka, inte skulle göra, att man skulle hålla sig uppdaterad med mera. I den nyaste upplagan som jag har med mig på resan står det kort och gott i inledningen: Is it safe? Short answer, yes! Jämfört med till exempel grannländerna Venezuela och Ecuador är Colombia mycket säkrare.
Det finns visserligen små delar av landet där FARC-gerillan och paramilitära grupper fortfarande håller till, men det är knappast några platser man kommer till som turist i alla fall.
Samtidigt ska man ha klart för sig att om man åker till vilket sydamerikanskt land som helst är det inte världens säkraste plats. Det är inte Sverige och inte Thailand. Speciellt i storstäderna kan det hända saker och man ska till exempel undvika att gå omkring i storstäderna, framför allt Bogotá på sena kvällar och nätter.

Idag kom min kompis Daniel ner från Sverige och nu ska vi tillsammans upptäcka vad Medellin kommer att bjuda på, det ska bli spännande!

 
Taggad med: , , , , , , , , , , , , ,