Transdnjestr – landet i Europa som inte finns

Anders Königsson » Europa, Radio » Transdnjestr – landet i Europa som inte finns

Den lilla utbrytarrepubliken Transdnjestr, som ligger inklämd mellan Moldavien och Ukraina, har inte erkänts av något annat självständigt land och existerar därmed egentligen inte. Trots det har landet en egen president, egen valuta, egna pass och sådant som andra länder har. Men Transdnjestr är ändå inte som andra länder. Det är en diktatur där kommunismen fortfarande hyllas, där Lenin står staty framför presidentpalatset och där man som besökare har riskerat att bli gripen om man fotat på offentliga platser. Om man nu lyckas ta sig in i landet vill säga, för det har inte heller varit speciellt lätt.

Reportaget sändes i programmet P3 Planet.

 
Taggad med: , , , , , , , , ,